O Kulturniku

http://kulturnik.si/

01 426 9530 (Ljudmila)
urednik@kulturnik.si

Kulturnik razvija Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost, podpira pa Ministrstvo za kulturo.

Programerji: Mitja Doma, Luka Frelih, Žiga Kranjec, Zoran Obradović
Metaurednici: Nina Dragičević, Alenka Pirman; prej tudi Irena Duša, Helena Pivec in Polona Torkar. Oblikovalca: Studio ŽAŽA (Žiga Aljaž in Žiga Artnak)
Organizacija: Živa Zupan

Spremljate nas lahko tudi na facebooku ali twitterju, ali pa pobrskate po našem blogu.

Še posebej pa vam predlagamo, da se naročite na Kulturnikov Mesečnik.


Kulturnik.si na kratko

Kulturnik je nacionalni spletni portal za kulturo. Na enem mestu lahko hitro in enostavno pokukate v sicer težje dostopno digitalizirano bogastvo slovenskih knjižnic, arhivov, muzejev in ste na tekočem z aktualno kulturno produkcijo ter pestrim dogajanjem po Sloveniji.

Združuje tri storitve:

  • iskalnik po podatkovnih zbirkah
  • agregator dogodkov
  • agregator novic

Metaiskalnik aktivno išče po več kot 30 izbranih strokovnih spletnih virih (podatkovne zbirke, spletna mesta, portali, arhivi), ki jih v veliki večini financira Ministrstvo za kulturo in pokrivajo vsa področja kulturne dediščine in umetnosti. Zadetke metaiskalnik prikazuje po virih, izpis pa je vezan tudi na naravo spletne vsebine (fotografija, knjiga, video).

Novice strojno zajemajo RSS vire iz prek 200 spletnih virov in jih prikazujejo po različnih področjih in kategorijah skupaj s sliko, če je na voljo. Vire izbirata metaurednici, gre pa za spletna mesta slovenskih kulturnih producentov in organizacij, kulturne rubrike spletnih medijev, bloge in podcaste.

Dogodke agregiramo s pomočjo nekdanjega Kulturnika (projekt Mreže multimedijskih centrov M3C od 2005), iz spletnih koledarjev posameznih institucij, zajemamo pa jih tudi s Facebooka, kjer se danes objavlja glavnina najav dogodkov, in iz spletne baze mojekarte.si podjetja Programski atelje A&Z. Virov za dogodke je prek 1000.

Seznam aktualnih virov, iz katerih zajema Kulturnik.


Postani kulturnik

Če želite, da Kulturnik objavlja tudi vaše novic in dogodke, preprosto pošljite na urednik@kulturnik.si sporočilo z URL naslovom in kratkim opisom vira. Dodajte informacijo o tem, ali ima vir izpis zadnjih novic/objav v RSS/ATOM/XML obliki, ali je možen prikaz iskalnih rezultatov v RSS ali drugem strojno berljivem zapisu, ipd.

Če javnost o svojih dogodkih obveščate prek Facebook-a, nam pošljite naslov Facebook strani, na kateri objavljate dogodke.

Pripravili pa smo tudi tehnične specifikacije, ki so vam lahko v pomoč pri vzpostavljanju feedov.

Ne tako na kratko

Na področju digitalizacije slovenske kulture so po letu 2000 v Sloveniji začele vznikati nove spletne iniciative, večinoma podprte z javnimi sredstvi in posvečene posameznim umetnostnim in kulturnim področjem. Ko je zaživel Culture.si, portal za mednarodno sodelovanje Ministrstva za kulturo v sodelovanju z društvom Ljudmila, laboratorijem za znanost in umetnost, je postalo jasno, da v Sloveniji potrebujemo primerljivo različico v slovenščini. Pravzaprav potrebujemo še več – uporabniku prijazno osrednjo vstopno točko do vseh kulturnih e-vsebin v slovenščini, ki bo zapolnila potrebe različnih uporabniških skupin in jim omogočila

  • večjo dostopnost slovenske kulture v spletnem informacijskem prostoru,
  • lažje in hitrejše iskanje kulturnih vsebin,
  • ustreznejše zadetke od splošnih iskalnikov.

Na raznovrstnost virov je v začetku leta 2010 društvo Ljudmila opozorilo že v Analizi izbranih portalov z digitalnimi kulturnimi vsebinami v Sloveniji. Analiza je pokazala, da problem slovenske kulture v spletnem okolju ni pomanjkanje vsebin, pač pa njihova razdrobljenost, nepreglednost in otežkočena dostopnost (zaradi različnih pristopov k organiziranju gradiva in zaradi razpršenosti virov). Kot dodatna težava se je pokazalo, da splošni spletni iskalniki ne morejo preiskovati zbirk podatkov skozi obrazce, zato ostaja ogromno podatkov, shranjenih v specializiranih bazah, v iskalnikih nedosegljivih.

Društvo Ljudmila je bilo izbrano na javnem ciljnem razpisu za nosilca javnega kulturnega projekta informacijske dejavnosti na področju mednarodnega sodelovanja in kulturnega razvoja; posodabljanje in razvoj portala Culture.si ter razvoj slovenske različice portala v obdobju 2011-2014. Kot slovensko različico portala Culture.si je Društvo Ljudmila predlagalo nov iskalnik za področje kulture, ki bi uporabnikom nudil neprimerljivo več uporabnih podatkov in ustreznejše zadetke od tistih, ki jih lahko ponudijo splošni spletni iskalniki. Beta verzija portala je začela delovati leta 2013. Društvo Ljudmila je bilo na razpisu izbrano tudi za nadaljnji razvoj portalov Culture.si in Kulturnik v obdobju 2015-2018.

Pri načrtovanju portala so bile upoštevane potrebe vseh skupin potencialnih uporabnikov, ki pri svojem delu ali v prostem času potrebujejo hiter in kvaliteten dostop do kulturnih vsebin: domači producenti in ustvarjalci, državni uradniki, kulturni posredniki, domači novinarji in medijske hiše, domači raziskovalci in študentje ter splošno slovensko občinstvo.

Najprej se je ekipa posvetila razvoju metaiskalnika (iskalnika/pregledovalnika podatkov o slovenski kulturi, zbranih iz bogastva obstoječih javnih zbirk in drugih relevantnih virov), s poudarkom na odprtokodni arhitekturi z možnostjo dograjevanja, spreminjanja in dodatnega razvoja. Pomemben del procesa je bilo tudi sodelovanje z viri in spodbujanje k poenotenju standardov za izmenjavo podatkov. Vseeno smo za večino virov metaiskalnika morali napisati namenske strgalnike (scrapers).

Ob boku metaiskalnika je tekel tudi razvoj dveh agregatorjev, za novice in za dogodke. Zdaj skupaj sestavljajo enotno vstopno točko Kulturnik.si. Agregator novic zbira objave več kot 200 relevantnih virov in jih razporeja po področjih. Poleg pregleda dnevnih novic tako omogoča iskanje po kategorijah ali posameznih virih, z dodanim iskalnim okencem pa tudi po ključnih besedah.

Agregator dogodkov je nadgradnja bivšega Kulturnika (projekt Mreže multimedijskih centrov M3C), ki od leta 2005 na koledarski način zbira kulturne dogodke v Sloveniji. Nadgradnja in integracija v arhitekturo osrednje vstopne točke je prinesla izboljšano bazo virov, ki jo sestavlja prek 1000 virov (spletne strani in Facebook napovedniki dogodkov), pa tudi izboljšano iskanje po regijah in zvrsteh. Hiter pregled tekočih in napovedanih dogodkov na želeni lokaciji je mogoč preko zemljevida, iskalno okno pa omogoča iskanje po ključnih besedah.

V skladu z načelom hrambe kulturnih vsebin za kasnejšo ponovno rabo agregatorja novic in dogodkov vključujeta tudi arhiv, ki odpira nove možnosti uporabe. Vse ozadne rešitve Kulturnika so napisane na podlagi odprtega programja, za izmenjavo podatkov pa so uporabljeni odprti standardi – splošni (XML, RDF, JSON) in specifični (Europeana, Dublin Core, M3CRDF).

Vizualno podobo je prevzel Studio ŽAŽA (Žiga Aljaž in Žiga Artnak). V skladu z nekomercialno naravo portala sta se odločila za umirjene barve in izčiščen, pregleden videz. V logotip sta postavila kurzor kot osnovni element, ki obiskovalca vabi k iskanju. Kurzor je uporabljen tudi v spremljevalnem videu, kjer se pojavlja v fizičnem prostoru kot znak za iskanje na različnih ikoničnih ozadjih slovenske umetnosti.

Med cilji portala Kulturnik.si v prihodnje ostaja nenehno izboljševanje in enotenje standardov za izmenjavo podatkov ter večanje dostopnosti javnih zbirk v sodelovanju s slovenskimi kulturnimi institucijami in producenti.

Smernice za zajem, dolgotrajno ohranjanje in dostop do kulturne dediščine v digitalni obliki. (pdf, 1558 kb)

Portal Kulturnik.si razvija Društvo Ljudmila s podporo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

društvo ljudmila Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije